Cara Nak Isi Beras Dalam Ketupat Untuk Direbus Yang Mudah
Ketupat tiga bucu adalah hidangan tradisi dan utama pada hari raya bagi masyarakat Kelantan yang zaman silam dikenali dengan Medang Bumi yang juga dikenali dengan Medang Gana Kunjarakunja Kalathana Kilatan Kou-lo-tan atau Kou-lo-ich Raktamrittika Serendah Sekebun Bunga Cerang Tergayong dan Kisaran Payong. Goreng kentang sehingga kekuningan dan lembut.
Petua Elak Ketupat Cepat Berair Basi
Paling popular di Hari Raya semestinya ketupat nasi dan ketupat palas.
. Ketika kentang masih panas hancurkan kentang dengan cara melenyek kentang sehingga halus menggunakan potato masher atau garfu. Cara untuk masak begedil. Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk besar.
Ketupat palas pula dibuat menggunakan beras pulut yang diisi di dalam anyaman daun palas dan distim. Dalam kuali yang lain panaskan minyak masak anggaran 1 mangkuk. Ketupat nasi dimasak menggunakan beras biasa atau beras wangi bagi membangkitkan aroma yang harum.
Beras yang dibasuh bersih diisi padat di dalam anyaman daun kelapa dan direbus.
Petua Elak Ketupat Cepat Berair Basi
Cara Buat Ketupat Palas Lemak Yang Sedap Untuk Raya
No comments for "Cara Nak Isi Beras Dalam Ketupat Untuk Direbus Yang Mudah"
Post a Comment