Cara Nak Isi Beras Dalam Ketupat Untuk Direbus Yang Mudah

Ketupat tiga bucu adalah hidangan tradisi dan utama pada hari raya bagi masyarakat Kelantan yang zaman silam dikenali dengan Medang Bumi yang juga dikenali dengan Medang Gana Kunjarakunja Kalathana Kilatan Kou-lo-tan atau Kou-lo-ich Raktamrittika Serendah Sekebun Bunga Cerang Tergayong dan Kisaran Payong. Goreng kentang sehingga kekuningan dan lembut.


Petua Elak Ketupat Cepat Berair Basi

Paling popular di Hari Raya semestinya ketupat nasi dan ketupat palas.

. Ketika kentang masih panas hancurkan kentang dengan cara melenyek kentang sehingga halus menggunakan potato masher atau garfu. Cara untuk masak begedil. Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk besar.

Ketupat palas pula dibuat menggunakan beras pulut yang diisi di dalam anyaman daun palas dan distim. Dalam kuali yang lain panaskan minyak masak anggaran 1 mangkuk. Ketupat nasi dimasak menggunakan beras biasa atau beras wangi bagi membangkitkan aroma yang harum.

Beras yang dibasuh bersih diisi padat di dalam anyaman daun kelapa dan direbus.


Petua Elak Ketupat Cepat Berair Basi


Cara Buat Ketupat Palas Lemak Yang Sedap Untuk Raya


Cara Masuk Beras Dalam Ketupat Nasi Daun Kelapa Youtube


Panduan Mengisi Beras Dan Merebus Ketupat Youtube

No comments for "Cara Nak Isi Beras Dalam Ketupat Untuk Direbus Yang Mudah"